Zoek
Sluit dit zoekvak.

MAN Engines stelt eerste twee dual fuel waterstofmotoren in bedrijf

Het gaat om twee twaalfcilinder dieselmotoren van het type MAN D2862 LE448, elk met een vermogen van 749 kW (1019 pk) bij 2100 tpm.

Op 10 mei jl. heeft MAN Engines haar eerste twee dual fuel waterstofmotoren voor een offshore windmolen ondersteuningschip in bedrijf gesteld. Het gaat om twee twaalfcilinder dieselmotoren van het type MAN D2862 LE448, elk met een vermogen van 749 kW (1019 pk) bij 2100 tpm. De motoren zijn IMO Tier III-gecertificeerd en uitgerust met een nabehandelingssysteem voor uitlaatgassen met selectieve katalytische reductie (Selective Catalytic Reduction). Beide V12-motoren zijn door MAN Engines voorbereid voor dual fuel-werking. Ontwikkelingspartner CMB.TECH heeft deze V-12 motoren aangevuld met een waterstofinjectiesysteem. De motor met lage emissie wordt gebruikt op ’s werelds eerste waterstofaangedreven crew transfer vessel (CTV), de “Hydrocat 48” van Windcat Workboats uit IJmuiden.

MAN Rollo is in 2019 in gesprek gekomen met de klant met als doel de CO2 emissie te verlagen waarbij waterstof (H2) de alternatieve brandstof moest worden. De betrouwbaarheid en inzetbaarheid van het schip mocht echter nooit in gevaar komen. MAN Rollo heeft samen met de klant MAN Engines weten te overtuigen dat deze ontwikkeling erg goed past bij het werkgebied van onze oplossingen en dat CMB.TECH reeds bekend is met de werking van een dergelijk systeem op een dieselmotor. MAN Rollo heeft vervolgens, in samenwerking met MAN Engines, de motoren in bedrijf gesteld. Het toevoegen van een brandstof als waterstof op een zeegaand schip bleek niet alleen een technische, maar ook een regeltechnische uitdaging. Zeeschepen beschikken over een classificatie certificaat waarbij die instantie een akkoord moet geven over onder andere de veiligheid aan boord.

“Het bijzondere aan onze technologie is dat we een conventionele dieselmotor gebruiken, welke niet geoptimaliseerd hoeft te worden voor waterstof”, zegt Werner Kübler, hoofd ontwikkeling bij MAN Engines. Er wordt dus een beproefde V12-scheepsmotor gebruikt waarbij waterstof, via een adapter, in de luchtinlaat wordt gebracht en aan de verbrandingscyclus wordt toegevoegd. Het verbrandingsproces wordt daarbij op gang gebracht volgens het dieselprincipe, dat de inspuiting van ongeveer 5% dieselbrandstof vereist. De parameters van de diesel common rail inspuiting zijn hier geoptimaliseerd voor dual fuel werking. “MAN Engines heeft al vele jaren ervaring in de ontwikkeling van brandstofbesparende en betrouwbare dieselmotoren, ook voor werkschepen. Voortbouwend op deze ervaring zijn we erin geslaagd om ook bij het gebruik van dual-fual motoren de beste verbruikswaarden en resultaten te bereiken als bij dieselmotoren bij volle belasting. Tegelijkertijd verminderen we ook de CO2-uitstoot door het gebruik van waterstof met gemiddeld ongeveer 50%, en zelfs tot 80% als piekwaarde,” voegt Kübler toe.

Een ander voordeel van het gebruik van de conventionele en geavanceerde dieselmotor is de gebruikelijke eenvoudige bediening wat betreft onderhoud en service. Bovendien kan de zuivere dieselwerking zonder onderbreking doorgaan in het geval bijvoorbeeld de waterstofvoorraad uitgeput is. Beschikbaarheid, comfort en bedrijfsveiligheid zijn dus altijd gegarandeerd op het hoge niveau waar een traditionele dieselmotor om bekend staat.

MAN Engines biedt haar klanten en partners oplossingen die bijdragen aan CO2-reductie en verduurzaming van de scheepvaart, zoals het “MAN Smart HYBRID Experience” hybride systeem of motoren voor gas/elektrische aandrijving,. Nu de MAN D2862 LE448 dual fuel motoren voor werkschepen klaar zijn voor serieproductie, is weer een nieuwe mijlpaal bereikt. “Dankzij de implementatie van deze serie dual fuel verbrandingsmotoren kunnen we waterstoftechnologie operationeel maken in de industrie. We geven daarmee een kick-start aan de verdere ontwikkeling van de technologie, regelgeving, toeleveringsketen, etc.”, zegt Willem van der Wel, Managing Director van Windcat Workboats

Contactpersonen

Heb je een vraag over onze producten? Neem contact op met een van onderstaande personen

Landtoepassingen
Marine Motoren

Contactformulier

Na uw aanvraag nemen we zo snel mogelijk contact met u op