Search
Close this search box.

MAN Engines lanceert nieuwe V12X-motorserie met 30-liter cilinderinhoud voor jachten

Nieuwe motorgeneratie gebaseerd op innovatieve basismotor; 2200 pk (1618 kW); uitstekende vermogen-gewichtsverhouding

Nieuwe motorgeneratie gebaseerd op innovatieve basismotor; 2200 pk (1618 kW); uitstekende vermogen-gewichtsverhouding

MAN Engines zal op het Cannes Yachting Festival 2022 haar nieuwe MAN V12X-motorserie aan een wereldwijd publiek introduceren. Met de nieuw ontwikkelde V12-motor voor jachttoepassingen biedt MAN Engines haar klanten voor het eerst een vermogen van 2200 pk (1618 kW) met een 30 liter cilinderinhoud. Deze nieuwe generatie motor biedt nieuwe mogelijkheden voor scheepswerven. De MAN V12X overtreft niet alleen bestaande toepassingen, maar kan ook nieuwe grotere jachten en superjachten aandrijven,” verklaart Reiner Roessner, Hoofd Verkoop bij MAN Engines.

De MAN V12X-2200 haalt zijn vermogen van 2200 pk (1618 kW) bij 2300 tpm uit een boring van 138 mm en een slag van 165 mm. In vergelijking met de vorige krachtigste jachtmotor van MAN Engines – de MAN V12-2000 met 2000 pk (1471 kW) – is de cilinderinhoud van de MAN V12X met meer dan vijf liter vergroot en is het maximumkoppel van 6500 Nm op 7350 Nm gebracht.

De MAN V12X is gebaseerd op een volledig nieuwe basismotor, waarin technologie van de huidige V12-motorenreeks is verwerkt, die nog steeds toepasbaar is voor jachten met een vermogen tot 2000 pk (1471 kW). Als onderdeel van de nieuwe ontwikkeling van de volgende generatie jachtmotoren, hebben de ingenieurs van MAN Engines de boring van de MAN V12X vergroot tot 138 mm en de slag tot 165 mm. “MAN-motoren staan synoniem voor robuustheid. Daarom werden ook voor de MAN V12X talrijke maatregelen genomen om deze hoge standaard van duurzaamheid en betrouwbaarheid, maar ook toekomstbestendigheid te garanderen,” legt Werner Kübler, Hoofd Engineering bij MAN Engines, uit. Zo zijn onder meer de wanddiktes van het motorblok op belangrijke punten vergroot, is de boutverbinding tussen het bovenste en onderste deel van het blok geoptimaliseerd en is er een nieuwe krukas met grotere lagerdiameters geïnstalleerd ter versterking. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de bevindingen van talrijke proefbankproeven met aanzienlijke lange looptijden. Aanvullend is ook ervaring opgedaan met proeven bij klanten op het water. Daarnaast vullen de bevindingen van de parallel ontwikkelde vast opgestelde gasmotor E3872 de ontwikkeling aan. Deze tegenhanger voor stroom- en warmteopwekking is gebaseerd op dezelfde basismotor en werd al eind 2021 geïntroduceerd.

De evolutie naar de volgende generatie jachtmotoren wordt weerspiegeld in de talrijke verdere ontwikkelingen die de MAN V12X kenmerkt. Dit is enerzijds te danken aan het aanzienlijk hogere vermogen, maar spelen anderzijds ook een belangrijke rol bij het zekerstellen van de duurzaamheid van het product. Om deze reden is de jachtmotor MAN V12X in het hoogste vermogen ontworpen om 20% van de tijd in vollast te kunnen draaien.

Een nieuwe koelvloeistofpomp en een nieuw thermostaathuis voorzien de MAN V12X van een geoptimaliseerde koelvloeistoftoevoer voor de gebruikelijke lange levensduur van de motor. Optioneel is de motor ook leverbaar met een buitenmantelkoelsysteem in plaats van het gesloten koelvloeistofcircuit. De nieuwe, kenmerkende cilinderkop van de MAN V12X, die eveneens aanzienlijk geoptimaliseerd is op het vlak van stroming en koeling, is ontworpen om aan hetzelfde ontwikkelingsdoel te beantwoorden. Daarnaast is ook de olietoevoer aangepast door het gebruik van nieuwe oliepompen en nieuwe oliekoelers, en door de stroming te optimaliseren.

Als bijkomend voordeel voor de klant is dat MAN Engines in de V12X voor het eerst standaard hydraulische klepspelingafstelling (HVA) op scheepsmotoren gebruikt, waardoor het niet meer nodig is om de klepspeling regelmatig te controleren en af te stellen.

Het nieuwe Common Rail-injectiesysteem is een andere mijlpaal die de uitmuntendheid van deze nieuwe generatie motoren vertegenwoordigt. Met een indrukwekkende injectiedruk van 2200 bar wordt de basis gelegd voor het lage brandstofverbruik en de uitstekende ruwe emissies die typisch zijn voor MAN-motoren. De motorregeleenheid is eveneens nieuw en opent verdere mogelijkheden voor een optimaal motorontwerp. In combinatie met het uitlaatgasnabehandelingssysteem, dat eveneens is aangepast, wordt voldaan aan strenge wettelijke eisen zoals IMO Tier III. De MAN V12X is ook verkrijgbaar in combinatie met het hybride systeem van MAN Engines, de “MAN Smart HYBRID Experience”.

De compacte inbouwmaten van 2235 x 1250 x 1320 mm (lengte x breedte x hoogte), die vrijwel identiek zijn aan die van de MAN V12-serie met 24 liter, zijn gunstig voor zowel nieuwbouw- als hermotoriseringsprojecten. Ondanks talrijke maatregelen om de robuustheid van de nieuwe motor te garanderen, wordt de MAN V12X met haar 2720 kg (droog leeg) gepositioneerd als een lichtgewicht op het gebied van twaalf- en zestiencilinder jachtmotoren van meer dan 2000 pk. Met 0,81 pk (0,59 kW) per kilogram 74,3 pk (54,6 kW) per liter cilinderinhoud staat de MAN V12X – zoals alle krachtige MAN-motoren – ook voor een uitstekende vermogen-gewichtsverhouding, terwijl hij toch weinig ruimte inneemt.

Om te voldoen aan de IMO Tier III-emissieregelgeving vertrouwt MAN Engines op de componenten van zijn beproefde modulaire uitlaatgasnabehandelingssysteem, dat verder werd ontwikkeld voor hoge vermogens en waarvan de technologie al sinds 20 jaar door MAN Engines wordt gebruikt in industriële motoren.

De V12X-motor zal vanaf medio 2024 beschikbaar zijn in het V12X-2200-model met 2200 pk (1618 kW). MAN Engines biedt daarmee een krachtig portfolio voor jachten van 730 tot 2200 pk (537 tot 1618 kW).

Contactpersonen

Heb je een vraag over onze producten? Neem contact op met een van onderstaande personen

Landtoepassingen
Marine Motoren

Contactformulier

Na uw aanvraag nemen we zo snel mogelijk contact met u op